Får 15 kroner timen for å lage iPhone 6s

Wednesday, October 21, 2015

Source: Framtiden
Author: Janne Weltzien Listhaug
 

Lave lønninger, seks dagers arbeidsuke, obligatorisk overtid og manglende sikkerhet er innholdet i den nye iPhone 6s, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.

Mens den splitter nye iPhone 6s rullet ut på det norske markedet gikk China Labor Watch, på oppdrag fra Framtiden i våre hender, undercover ved en av Apples fabrikker i Kina.

De rystende avsløringene føyer seg inn i rekken av kritikkverdige arbeidsforhold i elektronikkindustrien i Kina:

  • Luselønn gjør arbeiderne avhengige av overtid, som også er obligatorisk og svært høy.
  • Arbeiderne må stå og arbeide hele dagen, og jobber for to om sidemannen tar pause.
  • Mangelfull opplæring i hvordan arbeiderne skal beskytte seg i farlige arbeidssituasjoner.
  • Overfylte sovesaler i dårlig stand der man risikerer at 40 personer deler toalett.
  • Ikke-eksisterende fagforening, diskriminering og straffer i form av bøter.

15 kroner timen

Etterforskeren jobbet som en vanlig arbeider ved fabrikken Pegatron Technology i Shanghai i den travleste produksjonsperioden. Arbeiderne ble der betalt kinesisk minstelønn, cirka 15 norske kroner timen (1,83 dollar), som gir en grunnlønn på 318 dollar i måneden.

De lave lønningene gjør at arbeiderne er avhengige av å jobbe overtid for å tjene en lønn de faktisk kan leve av. Når man legger til overtid og ulike tillegg som resultatbonuser og tilskudd for ferdigheter, kan en arbeider tjene 630 dollar i de mest travle månedene, som er fra september til desember.

80 timer overtid

Det er obligatoriske 12-timersskift for arbeiderne, som vanligvis jobber seks dager i uken. Arbeiderne jobber dermed mellom 60 og 80 timer overtid i måneden, mens kinesisk arbeidsmiljølov tillater 36.

Om sidemannen tar lunsj- eller middagspause, må man jobbe for to. Begge pausene er likevel så korte at de fleste gir avkall på den siste.

40 personer deler et toalett

Arbeiderene bor i sovesaler, enten like i nærheten av fabrikkområdet, eller lenger borte. De som bor lengst unna fabrikken må stå opp rundt klokken 06.30 om morgenen for å rekke arbeidet, og er vanligvis tilbake på sovesalen klokka 20.30. Sovesalene er ofte overfylte med mellom 8 og 14 personer på hvert rom.

Hver etasje har 43 rom og ofte fungerer bare halvparten av toalettene, noe som fører til at 40 personer deler på et toalett.

Veggedyr var et problem på flere sovesaler, som ofte er uhygieniske, har dårlig lydisolering og er i dårlig stand.

Lite fokus på sikkerhet

Kinesisk lov krever minst 24 timer sikkerhetsopplæring, men arbeiderne får bare 8 timer. De må likevel signere på at de har fått 20 timers opplæring og blir servert svarene på eksamenene de må ta i etterkant av opplæringen.

Arbeiderne kan komme i kontakt med giftige kjemikalier, men de får ikke tilstrekkelig opplæring til å vite hvordan de skal beskytte seg.

Vet ikke hvor nødutgangene er

Lite fokus på sikkerhet gjør at arbeiderne ikke får verneutstyr, eller ikke bruker det skikkelig. Om de skader seg, får de likevel anmerkninger.

Produksjonslokalene er store, men arbeiderne får ikke beskjed om hvor nødutgangene er, om de finnes. Cirka 100.000 personer jobber ved fabrikken i den travleste produksjonsperioden.

Straff og ingen fagforening

Det er ingen fagforening ved fabrikken. Arbeiderne risikerer straff i form av bøter for ulike overtredelser som blant annet å ikke ha på seg arbeidsidentifikasjon på fabrikkområdet, avsløre hva man tjener eller spørre andre om hva de tjener, eller advarsler dersom man krysser beina i pauseområdet.

Om man er borte fra arbeidet i tre dager uten permisjon, regnes det som at arbeideren har sluttet.

Gravide kvinner blir diskriminert i ansettelsesprosessen. Halvparten av Pegatrons ansatte er fra ansettelsesbyråer, selv om loven kun tillater 10 prosent.