Ny rapport: Slik lever iPhone-arbeiderne

Thursday, October 22, 2015

Source: VG
Author: Marie Kingsrød Moen

** Organisasjon: – Grov utnyttelse av arbeiderne
** Apple: Må undersøke påstandene nærmere
 

 

HER LEVER IPHONE-ARBEIDERNE: Felles dusjer deles på av over 600 arbeidere i Kina, står det i en ny rapport.

Foto: China Labor Watch 
 

Overtid er nødvendig for å overleve, timelønnen er bare 14 kroner, og de ansatte lever tett i tett i sovesaler, hevdes det i ny rapport.

Det er Fremtiden i våre hender (FIVH) som står bak rapporten sammen med den amerikanske organisasjonen China Labor Watch (CLW).

– Vi har gått på baksiden av Apples skinnende fasade, og undersøkt forholdene inne på fabrikkene som produserer iPhone 6s, sier leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, til VG.

CLW har tidligere blant annet avslørt elendige arbeidsforhold i tekstil- og skofabrikker i Kina. Nå har de gått inn i hverdagen til arbeidere i fabrikken Changshuo i Shanghai. Dette er en Apple-leverandør, som produserer telefoner.

Barnearbeid og selvmord

Apple har tidligere fått refs for forholdene i fabrikkene de bruker. I 2012 innrømte Apple at de bruktebarnearbeidere. I 2013 hoppet flere ansatte fra taket fra deres produksjonslokaler i den kinesiske byen Zhengzhou.

En utsendt fra CLW «jobbet» på den aktuelle fabrikken i to uker. Slik fikk de tak i arbeidskontrakter og lønnsslipper. Samt at de selv jobbet der, og intervjuet arbeidere.

– Vi avdekker at arbeiderne har uverdige arbeids- og boforhold, ekstrem overtid og luselønn. Apple er et lukket selskap som gir minimalt med informasjon om arbeidsforholdene for dem som lager mobiltelefonene. Derfor er vår undersøkelse inne på fabrikken nødvendig, sier Hermstad.

Basert på denne informasjonen, skriver CLW blant annet følgende om arbeidsforholdene i sin rapport:

** Kvinner blir diskriminert. Før en kvinne blir ansatt, blir hun spurt om hun er gravid eller har planer om å bli det.

** Før arbeiderne begynner å jobbe, er de gjennom åtte timer med sikkerhetstrening , ifølge rapporten. I kinesisk lov står det at denne treningen må være i minst 24 timer. Apple-arbeiderne skriver under på at denne treningen varer i 24 timer.

** Arbeiderne tjener rundt 14 kroner timen, viserCLWs undersøkelser. Arbeiderne er da avhengig av å jobbe overtid for å kunne leve på inntekten. De ansatte skal ifølge organisasjonens dokumentasjon jobbe 60 til 80 timer overtid hver måned.

** Mange arbeidere lever i arbeiderboliger som ofte ligger et godt stykke unna selve fabrikken. Etter endt arbeidsdag ankommer arbeiderne gjerne sovesalen rundt kl. 20.30. Da har de omtrent bare tid til å sove, før de må stå opp klokken 6. Arbeidslivet er så hektisk at mange av arbeiderne ikke har tid til å spise middag, heter det videre.

** Sovesalene er overfylte , hevder CLW: Alt fra åtte til 14 personer sover i ett rom Opptil 40 personer deler ett toalett. Opptil 602 personer må dele 30 dusjer. Forholdene skal være uhygieniske.

** Mange arbeidere har ikke tilstrekkelig med sikkerhetsutstyr på jobb, viser rapporten.

VG har vært i kontakt med Apple for å få en kommentar til kritikken. De har hatt to dager på å gi et tilsvar, men sier at de ikke har anledning til å uttale seg før de har sendt en person inn i den aktuelle fabrikken for å undersøke forholdene, opplyser Tanya Ridd, kommunikasjonssjef i Apple. 

 

SOVEPLASSENE: Her lever Apple-arbeiderne.

Foto: China Labor Watch
 

– Får luselønn

Fremtiden i våre hender, som har bestilt rapporten, er sjokkerte over funnene.

– Det hele fremstår som oppspinn og løgn, som et velregissert lureri fra Apple. Selskapet vil at forbrukeren skal tenke på produktene som kule og eksklusive, og at de gir oss frihet og masse tilgang til informasjon. Men de som lager produktene til Apple opplever ufrihet og tilbringer mesteparten av livet på fabrikkene. De får luselønn og tar en stor helserisiko, uten at det gis noe som helst informasjon om dette eller om arbeidsforholdene på fabrikken, sier Hermstad.

– Kan vi stole på informasjonen fra China Labor Watch?

– Vår samarbeidspartner i dette prosjektet er en anerkjent internasjonal organisasjon med lang erfaring i å avsløre problematiske arbeids- og lønnsforhold inne i Apple og Samsungs fabrikker i Kina, svarer Hermstad.

– Hva har dere gjort for å verifisere funnene?

– Fremtiden i våre hender har ved flere anledninger besøkt og dekket arbeidsforhold i Kina både alene og sammen med kinesiske organisasjoner. Funnene i denne rapporten stemmer helt overens med alle andre rapporter fra innsiden av Kinas industriproduksjon.

Velger billigst

Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, skal delta på en debatt om etikk og mobiltelefoner neste uke. Han mener forbrukerne selv presser på slik at mobilprodusenter velger de billigste løsningene.

– Norske forbrukere vil ha mer for mindre penger. Derfor lykkes kjeder som klarer å selge billigst. Kineserne kan skru sammen produktet like bra som en amerikaner, men gjør det til en brøkdel av prisen. Da velger mange selskaper gjerne det, sier Blindheim til VG.

Han fortsetter:

– Jeg tror helt ærlig ikke at folk er så opptatt av hvordan mobilen lages heller.

Blindheim presiserer at 14 kroner (timelønnen) er mer verdt i Kina enn i Norge